29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Název Množství a jednotka
hladká mouka 50 dkg půl hl. p
sůl 1 špetka
tuk Hera jedlý 10 dkg
moučkový cukr 10 dkg
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

zákusek po obědě, sv
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.
Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, špetku soli a rozpuštěný tuk (pozor, horký nesmí příjít ke kvássku, těsto by nevykynulo), přilijeme vzejité droždí a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu vykynout.
Mezi tím si připavíme náplň.
Umleté ořechy nebo lískové ořísky nejprv uvaříme ve vodě do změknutí. Vody raději méně a dolévat. Od vaření ořechů nemůžeme odcházet, nutno stále míchat (jinak horzí připálení), a také doplňovat vodu.
Po takto upravených ořechách pálení žáhy nehrozí. Náplň není tak "těžká" a "škrábavá v krku",jako když se nejprv svaří voda s cukrem na syrup a následně v něm ořechy.
Komu by se zdály příliš vodovaté, může naposled místo vody přilít mléko - ale víc se připaluje.
Když se nám zdají dost uvařené (záleží na nás, protože se přece pak ještě pečou v těstě), přidáme moučkový cukr dle chuti, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, rum (nemusí být)

Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu vyválíme placku a tu rozkojíme na osm dílků (budoucích rohlíčků), poklademe zchladou náplní, zatočíme a upravíme do tvaru rohlíčků, které vyskládáme na plech na foliii nebo pečicí papír, potřeme rozšlehanými bílky (zbyly nám od žloutků) a dáme péci.
Vajíčkem samozřejmě také můžeme, ale - jednak je to zas další vejce :-(, ale hlavně, tam potom ty rohlíčky na povrchu víc a rychleji při pečení tmavnou.
Rohlíčky pečeme v toubě vyhřáté na cca 180 až 200 stupňů - záleží jak nám ta naše trouba peče.


 


RECEPTY

Pesto z medvědího česneku

Postup: Nejprve v malém mixéru rozmixujeme piniové oříšky, přidáme dvě plné hrsti... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky s banánem a nutelou

Postup: Mléko rozšleháme s vejci, moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva a umícháme... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka mléčná

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody (1 1/2 litru) do... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Postup: Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...